Beboterd:
In de brocante wereld zie je vaak de term beboterd voorbij komen. Meestal heeft deze betrekking op een stuk serviesgoed maar het kan ook gaan over een ander voorwerp van aardewerk of porselein zoals een pot of kruik.
Maar wat betekent het nou eigenlijk?
Beboterd servies kan eigenlijk alleen ontstaan als er sprake is van scheurtjes (craquelé ) of haarlijnen. Door de beschadigingen die zich in de bovenste laag (het glazuur) bevinden kunnen vuil en vetresten zich onder de glazuurlaag vasthechten aan het porselein of aardewerk. Bebotering ontstaat door het gebruik van het servies maar ook tijdens het afwassen wanneer het servies in aanraking komt met water kunnen vuil en vetresten de onderste laag gemakkelijk bereiken. Zodra er scheurtjes (craquelé ) of haarlijnen aanwezig zijn is dit eigenlijk niet te voorkomen. Op deze manier gaat het servies verkleuren. Hoe intensiever het servies word gebruikt, hoe donkerder het vaak is geworden.
Nu hoor ik je denken…….. dat gebruik je toch niet meer. Bij brocante liefhebbers hindert het niet, er zijn verzamelaars en liefhebbers die liever beboterd serviesgoed hebben dan gaaf serviesgoed. veelal vanwege de rustieke en oude uitstraling die het dan heeft.
Sleets:
Sleets is een uitdrukking die veelal gebruikt wordt voor houten producten zoals meubels maar kan ook de staat van allerlei gebruiksartikelen aanduiden.
Sleets betekend niet meer dan door slijtage aangetast. Vaak geeft het aan dat een product aan gebruik onderhevig is geweest. Je kunt ook stellen dat het de tand destijds heeft doorstaan.
Sleets is bijvoorbeeld die stoere, oude kast dat een originele half afgesleten verflaag heeft.
Sleets zilver is bijvoorbeeld een verzilverd product waar het zilverlaagje deels vanaf is gepoetst.
Sleets is dus niet kapot maar veel gebruikt of erg oud en dat zie je duidelijk!
Patina:
Is officieel een aanduiding voor koperroest. Het geeft koper een doffe kleur door blootstelling aan lucht en vocht. Patina kan gebruikt worden voor diverse producten, maar veelal metalen spullen.
Door aantasting van het materiaal is het dof en soms roestig geworden. Een geliefd proces bij liefhebbers!!
Craquelé:
Craquelé zijn barsten en scheuren in verflagen en andere materialen. De barsten ontstaan vanzelf door veroudering maar kunnen ook gemaakt worden. Zo kan men bijvoorbeeld het effect van veroudering aan een verlaag geven, terwijl het niet echt zo oud is.