Snelle levering      Unieke artikelen      Ruime voorraad      Bezorging door heel Nederland

Logo The Old Shed, Woonaccessoires, lampen en meubelen in een stoere, landelijke woonstijl
Mijn account
< terug Nieuws en tips » Onderhoud » Hoe onderhoud je houten meubels? 3 Handige tips!

Hoe onderhoud je houten meubels? 3 Handige tips!

Zo houd je je houten meubels in topconditie!

Houten meubels zijn een prachtige toevoeging aan je interieur, maar ze zijn ook gevoeliger voor slijtage dan veel andere materialen. Daarom is het belangrijk om ze in top conditie te houden. Dat doe je door ze regelmatig te onderhouden. Hoe dat onderhoud in zijn werk gaat, hangt af van het materiaal. Hier lees je waar je rekening mee moet houden.

Gebruik onderzetters

Als je een houten salontafel hebt, dan is het gebruik van onderzetters onmisbaar. Hoe goed je ook oplet; glaszen en mokken laten kringen achter. Die kringen zijn behoorlijk lastig te verwijderen. Voorkomen dat ze ontstaan is dus een stuk gemakkelijker. Kies bijvoorbeeld voor onderzetters van kurk. Die kun je zonder problemen over de tafel schuiven en houden vocht tegen. Uiteraard geld dit ook voor houten eettafels, hete pannen, borden of dat wijntje bij de maaltijd kunnen eveneens kringen achterlaten. Voorkomen is in dit geval beter dan genezen!

Hoe maak je houten meubelen schoon?

Houten meubelen blijven langer fris als je ze regelmatig schoonmaakt. Gebruik hiervoor een zachte, droge doek. Voor grondigere reiniging, bijvoorbeeld nadat er iets over te tafel gevallen is, kun je een houtreiniger gebruiken. Zorg er altijd voor dat je alles direct droogt, om te voorkomen dat er vlekken ontstaan.

Gebruik olie voor een natuurlijke uitstraling

Eens per half jaar maak je je houten meubelen extra schoon en behandel je ze met olie. Olie zorgt voor een natuurlijke uitstraling. Het trekt in het hout en laat geen laagje achter. Wel heeft het een vuil en vocht afstotende werking.

Hoewel het logisch lijkt om alleen het tafelblad in te smeren met olie, is het ook zinvol om alle andere onderdelen te behandelen. Hout kan namelijk uitdrogen en de olie kan zorgen voor kleurverschil; twee redenen om je hele meubel goed te verzorgen. Breng de olie eerst aan op een doekje en wrijf met dat doekje de tafel in. Een paar uur in laten trekken en vervolgens weer uitwrijven.

Zijn er toch kringen in je tafel gekomen? Dan kun je het blad altijd met de nerf mee schuren met een korrel van 220 en vervolgens opnieuw behandelen.

Vond je dit een waardevol artikel? Deel dit dan met anderen!

Meer nieuws / tips

De waardering van theoldshed.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 10.0/10 gebaseerd op 27 reviews.